Сетива

Когато детето не може да спи през цялата нощ

Много деца не успяват да спят през цялата нощ до навършването на 3 години. За да създадете добра обстановка за сън за Вашето дете, трябва да се успокоите и да се доверите на инстинките си. Съвети от педиатър и експерт по съня.

“Повече от кърмените деца не спят през цялата нощ, а много деца не спят спокойно през цялата нощ до третата си година," обяснява Д-р Ренц-Полстер, като по този начин разбива популярния мит. Какво трябва да правят родителите, за да избегнат нервите и раздразнението, свързани с липсата на сън? Може да вземете детето във Вашето легло например, въпреки че това по никакъв начин не е гаранция за непрекъснат сън. Проучванията показват, че фазите на съня на кърменото бебе съвпадат с тези на майката. "Когато бебето иска да бозае, майката обикновено не се събужда напълно от дълбокия си сън и след това може да заспи отново доста бързо," разказва д-р Ренц-Полстер. Ако бебето е в същото легло, майката дори не трябва физически да става от леглото. Още повече, самото кърмене стимулира производството на хормона пролактин в тялото на майката - хормон, който по естествен начин помага за по-лесното заспиване. А ако майката не кърми или само бащата е при детето? Децата се успокояват от физическата близост до родителите си и техния аромат.

Да спим заедно с децата си

Въпреки че по-голямата част от книгите за самопомощ ни оставят с впечатлението, че всички бебета функционират по един и същи начин, истината е, че всяко дете е уникално. Ето защо е толкова важно родителите да следват собствената си интуиция. Колко много майки изпитват вина, защото не могат да оставят детето си да плаче и след това, на пук на всички препоръки, го взимат в леглото с тях? Дали това ще разглези детето и ще му попречи да развие чувство за независимост? "Това няма да се случи," твърди д-р Ренц-Полстер. Децата дори могат да развият по-здравословно чувство за независимост, защото ще таят по-малко страхове в себе си. Така се намалява и страха на родителите от синдрома на внезапната детска смърт. И все пак в семейства на непушачи, където не се злоупотребява с наркотици или алкохол, и където бебето не се слага да спи по корем, рискът от СВДС е изключително нисък. "За кърмачетата леглото на родителите е точно толкова сигурно, колкото бебешката кошарка, стига да се спазват тези основни парвила," добавя д-р Ренц-Полстер.

Не можете да "разглезите" детето си

Важно е родителите да не забравят, че колкото по-спокойни са те, толкова по-лесно ще е за детето да се отпусне и да се почувства сигурно в средата за сън вкъщи. Ако родителите са твърде настоятелни, че детето трябва да си легне незабавно, " това със сигурност няма да се случи," разказва педиатърът. "Когато родителите са стресирани, това стимулира реакция в децата да търсят още повече близост и внимание. Така се създава ситуация на привличане и отблъскване - на създаване на нужда и отказването ѝ - което пък прави проблема със съня в семейството още по-голям. Д-р Ренц-Полстер подхожда прагматично: "Тъй като децата се отпускат и заспиват, когато техните родители са в добро разположение на духа, е съвсем нормално бебето да заспи в ръцете на баща си по време на криминалния филм в неделя или в скута на майка си, докато тя си проверява имейлите." При по-големите деца д-р Ренц-Полстер препоръчва края на деня да е свързан със спокойно събиране на цялото семейство. Това означава никаква телевизия преди лягане, никакво сърфиране в интернет на компютъра или смартфона, защото такива занимания напрягат сетивата, правят заспиването по-сложно и забавят отделянето на "хормона на съня" мелатонин. Ако децата в предучилищна възраст спят отделно от родителите си вечер е подходящо да се установи ритуал преди лягане, като например кратък разговор за баба и дядо или домашния любимец. На тази възраст децата не помнят много и не могат да обсъждат деня си в детайли. Въпреки че това обикновено става възможно, когато започнат училище, разговорът преди лягане трябва да си остане в ограничен контекст. Родителите трябва отново да слушат как детето говори за деня си, като отговарят само ако са им зададени конкретни въпроси и без да предлагат корективни действия ( например "Ами ако беше направил...")

Ако детето Ви се страхува от тъмното, трябва да подходите сериозно и да не го критикувате с нападки като: "Но вече си толкова голям!". Малка нощна лампа може да успокои детето, докато заспива, стига да не свети директно в очите му. Също така, топла бутилка с вода може да направи чудеса за студените крачета.