Сетива

Помогнете на детето си да спи по-добре!

За добър сън децата се нуждаят от спокойни родители и усещане за сигурност. Тази инстинктивна нужда често е възпрепятствана от оживенa дейност през деня и "тренировка за сън" през нощта.

През първите три години от живота, нуждата на децата от сън е значително по-висока отколкото при възрастните, като последните се нуждаят средно от около осем часа сън. Новородените спят средно 14,5 часа, като някои спят до 20, а пък други не повече от 11. Докъм шестия месец децата вече имат горе-долу изградено усещане за ден и нощ, като най-голямата част от съня се "случва" през нощта. Към този момент те се нуждаят от 13 часа сън, а до втората година - от 12 часа сън. С навършването на петата година, децата се нуждаят средно само от девет часа сън, въпреки че някои стават ревливи ако не са спали поне 14 часа. Напълно нормално е някои тригодишни деца да не искат да спят на обяд, защото някои просто нямат нужда от тази дрямка. В същото време има четиригодишни деца, които стават непоносими до края на деня ако пропуснат обедната си дрямка. Начина на сън е нещо индивидуално, независимо от възрастта.

Ритуалите и ритъма помагат когато е време за сън

Доста рано се разбира дали някой е "чучулига" или "сова" - дали става лесно при първите лъчи на слънцето и се уморява бързо вечер, или обратното. Колкото повече слушаме личния си часовник - нашия и този на децата ни - и не си затваряме очите за сигналите му, толкова по-спокоен ще бъде сънят ни. Това обаче не винаги е възможно, докато жонглираме между семейството, кариерата и децата. В тези случаи "може да е от полза да преместим вечерния си ритуал по-рано или по-късно на малки етапи," предлага Д-р Ренц-Полстер. Това също така помага на децата да развият стабилен режим на заспиване и събуждане. "Веднъж когато детето стане на около половин година, много родители почват да забелязват как умората идва на вълни," обяснява той. "Добре е ако детето може да бъде успокоено тогава, защото в след около 50 минути идва подходящият прозорец за заспиване." Полезно е ако родителите изградят деня си около ритъма на сън на детето, вместо да карат детето да се адаптира към техния режим.