Красота

Кое е най-доброто за Вашата кожа?

Светлината и топлината – съкровищата на слънцето – се поемат от растенията, за да бъдат складирани на най-безценното място: семената. Чистите масла, които се добиват от тези семена, са пълни с енергия и активни съставки и също така са чудесен източник на сила и грижа за кожата.

Наръчник на натуралните масла за тяло на Weleda

Бадемово масло

Финото, леко мляко на бадемовата ядка е с много добра кожна поносимост. Това и последните му свойства за кожата го правят едно от най-важните масла, което също така е подходящо и за бебета и деца. Бадемовото масло е богато на мононенаситени мастни киселини и съдържа витамин E във формата на алфа-токоферол, която действа като антиоксидант. Бадемовото масло се попива добре от кожата и предпазва от дехидратация. Идеално е за чувствителна, загрубяла и суха кожа.

Масло от кайсиеви ядки

Ядките на кайсията се състоят от около 50% масло. С аромат, напомнящ на марципан, това леко, нежно и бледо жълто масло се попива бързо от кожата. Има много добра дерматологична толерантност и е универсално базово масло. Съдържа голямо количество ненаситени мазнини, което го прави ценно подхранващо масло с много добри свойства за грижа за кожата.

Арганово масло

Бавнорастящото, вечно зелено арганово дърво може да бъде открито само в района на мароканските Атласки планини. Аргановото дърво ражда плод на всеки две години. Маслото, което се добива от семената му, е бледожълта течност с ядков вкус. Маслото е богато на моно- и полиненаситени мастни киселини (линолеична и олеична киселина) и витамин Е. Използва се за грижа за зрялата кожа, заради антиоксидантните си и влагозадържащи свойства.

Пореч, Кокос и Вечерна Иглика

Масло от семената на пореч

Поречът традиционно се използва като подправка, но не всеки знае, че семената му съдържат малко съкровище: бистро, бледо жълто масло. Благодарение на високото му съдържание на гама-линоленична киселина киселина, е добро решение при суха кожа, сърбеж и възпаление. Има благоприятен ефект на естествената абриерна функция на кожата. Полиненаситените мастни киселини намаляват трансепидермалната загуба на влага и поддържат еластичността на кожата.

Кокосово масло

Кокосовото масло се добива от "месото" на кокосовия плод. Твърдо при стайна температура, то е бяло на цвят и с приятен аромат. Богато е на наситени мастни киселини. Има подхранващ и хидратиращ ефект върху кожата.

Масло от вечерна иглика

Малките семенца на вечерната иглика достигат до 1-1.5см големина. От тях се добива бистро, светло жълто масло с изключителни свойства. Маслото от вечерна иглика е едно от малкото раститетлни масла, което съдържа гама-линоленична киселина, а това го прави изклюючително ценно. Липсата на гама-линоленична киселина може да причини сухота и сърбеж. Полиненаситените мастни киселини пък предотвратяват загубата на влага от кожата и й помагат да поддържа еластичността си. Това лесно попиващо масло подобрява тена и цвета на кожата, особено в случаите на сухота и нужда от допълнителна грижа.

Инка инчи, Жожоба, Макадамия и Дива Роза

Масло от инка инчи

Растението Инка инчи вирее по притока в горната част на Амазонка в перуанските Анди. Там се нарича "Сача Инчи", което означава "планински фъстък". От него се добива леко, светложълто масло. Попива се добре от кожата. Заради високото си съдържание на алфа-линоленична киселина и други полиненаситени мастни киселини, има способността да регенерира и активира клетките. Маслото от инка инчи е подходящо за грижа за суха и зряла кожа.

Масло от жожоба

Семената на храста Жожоба съдържат мастно вещество, което се топи на стайна температура. Наричаме го масло, но химичната му класификация е течен восък. Прави продуктите за грижа за кожата с гладка текстура и много толерантни към всички типове кожа. Маслото от жожоба се включва във формулите с цел заглаждане на кожата и регулиране на водния й баланс.

Масло от макадамия

Съдържанието на мастни киселини в маслото от ядката на макадамия е подобно на това в човешкия себум. Богато е на мононенаситени мастни киселини и съдържа витамин Е. Маслото от макадамия оставя тънък защитен филм върху кожата.

Масло от семената на дива шипка

Цветовете на чилийската дива роза са бели и розови. Плодовете могат да се намерият в оранжеви на цвят плодове, наречени шипки. От тях се извлича финото масло на Rosa Mosqueta. Богато на линоленична, линолеична и олеична киселина, това е едно от най-ефективните масла за грижа за деликатната и суха кожа. Маслото от дива роза се освоява от кожата особено добре, като поддържа ественото й възстановяване и я прави кадифено мека на допир.

Безценни масла

Маслиново масло

Маслината е дребно, вечнозелено дръвче, което може да живее повече от 1,000 години. Започва да ражда първите плодове след десетата си година и след около още две десетилетия достига максимален добив. Плодовете на маслината съдържат около 40-60% масло, а семената около 12-15%. Маслиновото масло е подходящо за нормална към суха кожа; има добра дерматологична поносимост и прави кожата мека и гладка. Тъй като оставя тънък филм върху кожата е подходящо и като масажно масло.

Масло от ядката на праскова

Твърдата външна обвивка на прасоковената костилка защитава овалните канелено-кафяви семена на плода, които съдържат около 30-40% масло. Маслото от прасковени семена има високо съдържание на олеична и линолеична киселина, като също така съдържа и палмитична киселина. Леко ароматното, бледо до средно наситено жълто масло често се използва за грижа за суха, зряла, напукана или лющеща се кожа. Подобрява естествената абриерна функция на кожата и така поддържа естествения й воден баланс.

Масло от семената на нар

Един нар съдържа около 700 семена, а всяко едно от тях - между 12 и 20% жълто-червено масло. Забележително е високото съдържание на полиненаситени мастни киселини, включително пунична. Антиоксидантните му свойства стимулират регенерацията и обновяването на кожата. Смята се за изключително добра грижа при суха, зряла или стресирана кожа.

Безценни семена

Масло от облепиха

Облепихата е едно от малкото растения, чиито плодове съдържат масло както в плода, така и в семената. И двете масла са богати на витамин Е, но имат различен състав откъм мастни киселини. Маслото в плода е забележително с изключително високото си съдържание на мононенаситена палмитолеична киселина, която е важен компонент от липидния слой на кожата. Маслото от плода има благоприятен ефект при стресирана кожа, която се нуждае от възстановяване. Маслото извлечено от семената съдържа голямо количество линолеична киселина. Тази полиненаситена мастна киселина е важна част от роговия (най-горния) слой на кожата. Маслото от семена на облепиха често се използва в продукти за суха кожа и невродермит.

Сусамово масло

Това масло има способността да предпазва от вредните външни влияния на околната среда, благодарение на добрите си антиоксидантни свойства. С добра кожна толерантност, сусамовото масло е богато на триглицериди с мононенаситени и полиненаситени мастни киселини, както и витамин Е. Сусамовото масло е доказано ефективно при суха, бледа кожа с лоша циркулация и поддържа естествената й регенерация.

Масло от шеа

Ядките на шеата зреят на масленото дърво Карите, което е типично за Африка, южно от Сахел. Растителното масло от ядките на шеата има високо съдържание на несапонифицируеми вещества като фитостероли, тритерпеноиди и витамин Е. Маслото от шеа омекотява, заглажда кожата и възстановява липидите й. Отлично е при суха, напукана кожа, кожа с невродермит или кожа с петна и несъвършенства.

Слънчогледово масло

Добивано от семената на слънчогледа, слънчогледовото масло е леко и с нисък вискозитет. Богато е на линолеична киселина и има сравнително ниско съдържание на наситени мастни киселини. Също така съдържа лецитин и витамин Е. Слънчогледовото масло има подхранващи и хидратиращи свойства и спомага намаляването на възпаления. Отлично базово масло за нормална и комбинирана кожа.

Невероятният пшеничен зародиш

Масло от пшеничен зародиш

Богато на мононенаситени мастни киселини, това масло, добито от зародиша на пшеничената ядка, има високо мастно съдържание и голямо количество витамин Е, което защитава клетките от свободните радикали. Линолеичната и палмитична киселина подсилват естествената бариерна функция на кожата. Маслото от пшеничен зародиш се толерира добре от кожата и е подходящо за зряла и суха кожа с лоша циркулация.