Красота

Защо сухата кожа се нуждае от допълнителна грижа

Съвети как да поддържате кожата мека и подхранена

Кожата защитава тялото ни от прекомерната загуба на вода. Най-външният слой на кожата и хидрилипидният филм, който ни обгръща, вършат страхотна работа в тази посока. Но ако тази естествена защитна бариера е нарушена, например от фактори от околната среда, хидратацията може лесно да бъде загубена и това да причини изсушаване на кожата..

Кожата ни има различни слоеве

Нашата кожа е най-големият орган и се състои от няколко слоя, които защитават тялото от външни влияния. Най-външният слой, заедно с хидролипидния филм, който ни обгръща са от изключително значение за задържане на хидратацията в кожата. Клетките са свързани една с друга чрез липиди, точно както хоросана с тухлите. Естествените хидратиращи частици, които се съдържат в кожата играят много важна роля в поддържането на кожата хидратирана, тъй като привличат и задържат вода. Тези елементи присъстват и в хидролипидния филм. Този слой се нарича още киселинна мантия и е образуван главно от пот и себум, странични продукти от прецесите на кератинизация (процес по обновяване на клетките), както и вода, която преминава през кожата. 

Как кожата поддържа хидратацията си?

Високото съдържание на липиди в роговия слой и хидролипиидния слой, сложната структура на най-външния слой на епидермиса и естествените хидратиращи частици - всички заедно осигуряват превенция стещу прекомерната загуба на хидратация на нормалната и мазна кожа. Кожата се нуждае от хидратация, за да функционира правилно. Също така подпомага еластичността на роговия слой. Загубата на хидратация нарушава баланса на кожата и я изсушава.

Съществуват вътрешни и външни фактори, които допринасят за изсушаването на кожата. В повечето случаи, сухотата се появява, когато тялото не произвежда достатъчно липиди и естествени хидратиращи частици.  Когато изгуби способостта си да поддържа ефективно хидратацията, кожата става небалансирана и се изсушава.  Други симптоми включват сърбеж, белене на кожата и свръхчувствителност. 

Кога кожата ви се нуждае от повече хидратация?

Нормална и мазна кожа

Всеки тип кожа се нуждае от хидратиращи продукти. Понякога нормалната и мазна кожа временно се дехидратира, например след къпане или почистващ продукт. Почистването на кожата не само премахва грим, замърсявания, бактерии и излишния себум, но и частично или напълно премахва хидролипидния филм. Но нормалната и мазна кожа може да компенсира загубата на хидратация и да възстанови кожната бариера сама. Лека хидратация би била достатъчна да подкрепи този процес, няма нужда от по-богати текстури и кремове. 

Суха и много суха кожа

Кожа с недостатъчна хидратация за дълъг период от време може да се класифицира като суха или много суха кожа. При този тип състояние, кожата се затруднява да компенсира липсата на хидратация. За това, добрата грижа за сухата кожа включва употребата на богат хидратиращ крем. За дългосрочно подобрение на състоянието на кожата е важно да се поддържа нейният липиден баланс за подобряване на защитната бариера. Грижата за суха кожа не само хидратира, но и подобрява естествените защитни механизми, добавяйки допълнително количество липиди. Но терапията за суха кожа  е индивидуална и това колко високо е съдържанието на липиди в хидратиращия крем или лосиона за тяло зависи от индивидуалните нужди и предпочитания. 

7 съвета за суха кожа

  1. Избягвайте дълги и продължителни душове или вани. Това и къпането с много гореща вода или силни измиващи продукти може да премахне естествените масла от кожата, да влоши състоянието на сухата кожа и да причини странични ефекти като зачервяване или сърбеж.  
  2. Добавянето на подхранващи естествени масла към ваната създава защитен слой върху кожата и подпомага хидратацията й.  След душ или вана, поглезете кожата си с богат хидратиращ лосион за тяло.
  3. Що се отнася за продуктите за грижа за кожата, заложете на висококачествени, естествени съставки. Формула с подхранващи растителни масла ще укрепи, балансира и разкраси кожата по естествен начин. 
  4. Кожата на всеки от нас има индивидуални нужди, за това трябва да изберем грижа, която да отговаря на тях. Шестте нови лосиона за тяло на Weleda са създадени за различните нужди на кожата, така че да изберете най-подходящия за своите.
  5. Лосионите за тяло са идеални за ежедневна грижа за кожата. Леки и бързо попиващо, те оставят кожата хидратирана. Перфектни са за интензивна, чувствена грижа.  
  6. Често срещан мит е, че може да прекалите с хидратацията на сухата кожа. Използвайте богат хидратиращ крем върху конкретните сухи зони като лактите, например.
  7. Лосионите за тяло на Weleda могат да се комбинират с масла от същата серия. Използвайте малко количество от лосиона, добавете една или две капки масло за тяло и нанесете върху тялото. Маслото прави лосиона още по-богат.

Хидратираща грижа с лосионите за тяло на Weleda

Нашите нови лосиони за тяло съдържат подхранваща съставки като растителни масла, извлечени от семената на зрели плодове. Те помагат на кожата, подсилват я, балансират я и я разкрасяват.  С напълно естествени съставки, те са разработени, за да отговорят на различните нужди на кожата. Всеки лосион за тяло има невероятен аромат, създаден от екип парфюмеристи, използвайки 100% натурални етерични масла или растителни екстракти.*

*С изключение на лосионът за тяло за чувствителна кожа (без аромат)

Новите лосиони за тяло на Weleda

100
процента аромат от натурални етерични масла или растителни екстракти (с изключение на лосионът за тяло за чувствителна кожа без аромат
97
процента опаковка от рециклирана пластмаса (без капачката и етикета)
100
процента съставки с естествен произход

Подхранващ лосион за тяло с роза

Хидратираща грижа за гладка кожа.

Възстановяващ лосион за тяло с нар

Възстановяваща и стягаща кожата грижа

Хидратиращ лосион за тяло с облепиха

Възстановява естествения баланс на кожата.

Освежаващ лосион за тяло с цитрус

24-часова хидратация и незабавно освежаване.

Skin Food лосион за тяло

Подхранва сухата кожа в дълбочина.

Лосион за тяло без аромат за чувствителна кожа

Незабавно успокоява чувствителната кожа.