Здраве

Някои от причините за сухата кожа са малко известни

Вземането на душ обикновено се асоциира с приятно чувство, но честото къпане може да доведе до изсушаване на кожата. Същото важи и за лошите климатични условия, като например силен вятър, минусови температури или големи горещини. Не само външни, а и вътрешни фактори могат да причинят суха кожа. Такива са склонността към деликатна или груба кожа, стресът, промените свързани със стареенето.

Външни причини: кожата ни може да има чувствителност към сезонни промени.

Топъл или сух въздух и продължителното излагане на силна слънчева светлина могат да изсушат кожата.

Стоенето дълго под горещата вода в банята през зимните месеци също действа дехидратиращо - премахва липиди и влага.

Защитният слой на кожата може да бъде нарушен и при работа без защитни ръкавици.

Причините за сухата и много суха кожа могат да са външни и вътрешни

Външни фактори

Може да е изненадващо, но кожата ни е чувствителна към времето навън. Топъл или сух въздух и продължителното излагане на силна слънчева светлина могат да изсушат кожата. Стоенето дълго под горещата вода в банята през зимните месеци също действа дехидратиращо, тъй като премахва липиди и влага. Външните фактори, водещи до суха, груба или напукана кожа включват и грешни продукти за грижа за кожата, прекомерна ексфолиация и дори твърде честото миене или плакнене. Всичко това атакува естествените масла в защитния слой на кожата. Това важи с особена сила за хората, които не носят защитни ръкавици по време на работа с химикали или почистващи препарати.

Вътрешни фактори

Вътрешните фактори също играят важна роля. Склонността към суха кожа е често наследствена. Също така, при стареенето кожата има тенденция да става по-суха, заради хормоналните промени. Кожата се изсушава не просто поради липса на течности, а и поради дехидратиращи лекарства или болести. Кожата е отражение на душата и сухата или много суха кожа често е знак за емоционален стрес - когато нещо буквално ни влиза "под кожата".

 

Вътрешни причини: някои от нас просто имат вродена склонност към суха кожа.

Сухата кожа може и да е следствие от промените във възрастта. Със стареенето кожата има тенденция да става по-суха, заради хормоналните промени.

Много пъти причината за сухата кожа е липсата на достатъчно течности. Погрижете се да пиете достатъчно вода.

Дадени лекарства или болести също могат да изсушат кожата.

Сухата или много суха кожа често е знак за емоционален стрес.

С тези 9 външни и вътрешни причини наум може да намерите добрия баланс на Вашата кожа, докато подхранвате и хармонизирате тялото, ума и душата си.