Здраве

Шест храни, които могат да предотвратят симптомите на сухата кожа

Сухата кожа се повлиява много добре от правилната диета. Храни, съдържащи бетакротен, цинк и "витамина на кожата" витамин H, както и омега-3 и омега-6 мастни киселини, заздравяват липидната бариера на кожата отвътре. Пиенето на много вода изгражда воден резерв. Това, което кожата не харесва обаче е солта, кафето и алкохола.

1.    Пред всичко: пийте много вода!
Повече от 70% от човешкото тяло се състои от вода - включително кожата, която е и най-големият ни орган. За да може метаболизмът ни да функционира правилно, се нуждаем от досатъчно количество течности - между 2 и 3 литра дневно. Това е особено полезно при суха кожа.
 

2.    Мазнини? Естествено, но правилните! 
Ненаситените омега-3 мастни киселини в мазните риби като сьомга, както и семента от коприва, чията и лененото масло могат да попълнят липидните запаси на кожата отвътре и да стабилизират естествената ѝ защитна бариера.

3.    Оранжеви плодове и зеленчуци
Яркият цвят на храни като кайсиите, облепихата, морковите, жълтите и червените чушки, е индикация за високи нива на бетакаротен - прекурсор на витамин А. Като антиоксидант, бетакаротенът е ефективен за предотвратяване на суха кожа или стареене.

4.    Свежи храни, богати на биотин
Биотинът, още известен като витамин B7 или просто витамин H, се смята за най-добрият витамин за кожата. Добри източници са яйчният жълтък, овесените ядки, сьомгата и херингата, доматите и спанака, млечните продукти, бананите и орехите. Ядките и семената като цяло са богати и на витамин Е, което допълнително подпомага липидния слой на кожата и гарантира по-добра хидратация.

5.    Храни със съдържание на цинк
Сухата и напукана кожа, която сърби и се усеща опъната, може да е индикация за липса на цинк в организма. Решение може да намерите в кълновете от ръж и жито, тиквените и слънчогледови семена, твърдите сирена, рибата и месото, както и в овесените ядки и лещата.

6.    Храни, които да избягваме
Ако страдате от суха кожа, най-добре избягвайте всичко, което би "изстискало" влагата от организма - алкохол, кофеина в чая и кафето, големите количества сол. Транс-мазнините в пържените и печени храни могат да запушат вените и да нарушат циркулацията в по-дълбоките слоеве на кожата.