Природа

Профил на растението: алое вера

Алое Вера (Aloe Barbadensis) има дълга история в грижата за кожата. Още в Древен Египет алое вера е смятано за растение, което носи красота и здраве – твърди се, че Клеопатра го е използвала всеки ден.

Начин на растеж

Алое вера е част от семейство Лилии и прилича на кактус по начина си на растеж. Това тропическо растение или няма стебло или то е много късо (максимум до 25см височина). Около 20 листа растат в посока нагоре и формират гъста розетка. Корените са сравнително плитки и растат хоризонтално под земята.

Листа

Копиевидните листа на този сукулент са дебели и месести, с восъчно покритие и достигат до около 40-50см дължина. Те позволяват на растението да складира влага и се състоят от около 95% вода. Едно листо достига до тегло от два килограма. Листото е леко розово по краищата, а самите краища са назъбени на интервали от един до два сантиметра.

Цветове

Цветовете на алоето достигат между 60 и 90 см височина и се разполагат на един или два клона. Цветовете са на групи, като всеки е наситено жълт или червен, с дължина около 3 см, стеснявайки се към върха.

слънцезащита, невен, еделвайс, интервю, бебе, коприва, антиейдж, нар, градина, натурална козметика, семена, антропософска медицина, кашлица & настинка, алое вера, вечерна иглика, растителни масла, имунна система, ритъм, антропософска медицина, аромат, масаж, облепиха, антропософска медицина, баланс, дезодоранти, етерични масла, съвети, Невен, градина с лечебни растения на Weleda, лосион за след слънце, алое Вера, красота, деца, настинка, кашлица, сезона на грипа, подхранване, подмладяване, ревитализиране, ритуал, кожа, раздразнена от слънцето кожа, слънчево изгаряне, слънчев филтър, време за теб, лечение на инфекции, лечение на рани

Разпространение

Точният произход на алое вера е неизвестен, въпреки че се предполага, че растението първо се е появило в Судан и на Арабския полуостров. Днес, алое вера се култивира и отглежда в Северна Африка, Близкия Изток, Азия, Южния Средиземноморски регион, остров Мадейра, Кабо Верде, Канарските Острови, Централна и Южна Америка.

Характеристики

Гелът от листата на алое вера е безцветен до леко жълтеникав, бистра до леко мътна течност. Сокът от алое, който се изстисква от листата, се използва за медицински и козметични цели. Полизахаридите в него се свързват с влагата и я освобождават в кожата. Гелът от алое вера има успокояващ, тонизиращ и разхлаждащ ефект върху кожата. Препоръчва се при замърсена, раздразнена, суха или чувствителна кожа.