Природа

Профил на растението: лайка

Лайката е едно от най-добре познатите растения в традиционната медицина. Билката действа благоприятно и на метаболизма на кожата.

Разпространение

Лайката (Matricaria chamomilla) принадлежи към Семейство Сложноцветни и е едно от най-добре познатите растения в традиционната медицина. Произхожда от Близкия Изток и южна и източна Европа. Днес е разпространена в по-голямата част на европейския континент, Северна Америка и Азия. Лайката цъфти през лятото на огряни от слънцето места като полета, градини или покрай пътищата.

Цветове

Лайката расте много бързо и започва да цъфти едва след няколко месеца. Ако не покълне до късно лято, лайката образува розетка, която разцъфва през втората година. Състоящите се от бели лъчевидни цветове и жълти цветове с формата на тубички, цветовете на лайката достигат до 2 сантиметра ширина и гледат към слънцето от дългите си стебла. Специална черта на лайката е кухия резервоар в основата на цветето, който има процеп по дължина и сякаш обгръща капка въздух. Цветовете на лайката има отличителен приятен аромат. Етеричното масло от лайка се добива от цветовете чрез парна дестилация. Докато повечето етерични масла са жълти на цвят, маслото на лайката е тъмно синьо, което е доста необичайно.

Листа

Листата на лайката се отличават с това, че нямат широка повърхност, а са разделени на тънки линейни сегменти, като че са съставени само от листни вени. Листата изглеждат леки и въздушни, почти като перца. При допир отдават свеж и сладък аромат, който е особено ободряващ през горещите дни.

Употреба

Това медицинско растение съдържа множество активни вещества като флавоноиди, клей, полизахариди и етерично масло. Притежава противовъзпалителни, антиспазмалитични и антибактериални свойства. При външна употреба лайката подпомага заздравяването в случаите на кожни рани и нарушени мукусни мембрани. Лайката действа благоприятно и на метаболизма на кожата като го стимулира, подпомага тъканната регенерация и облекчава възпаленията.