Природа

Профил на растението: теменуга

Теменугата е едно от най-красивите диворастящи цветя. Може да се открие предимно на слънчеви или полусенчести места в сухите ливади, полета и покрай пътищата. Цветовете са в три различни нюанса и са окрасени с радиални линии, започващи от центъра.

Разпространение

Теменугата (Viola tricolor) е едно от най-красивите диворастящи цветя. Част от семейство Теменугови, тя се среща в по-голямата част от Европа. Може да се открие предимно на слънчеви или полусенчести места в сухите ливади, полета и покрай пътищата. Теменугата е сравнително дребно растение със средна височина между 15 и 30 сантиментра.

 

Листа

Долните листа са кръгли или сърцеобразни и нямат косъмчета. По-нагоре по стеблото листата стават по-издължени. Стеблата са прави и предимно разклонени.

 

Цветове

Цветовете са разположени странично и всяко цветно "лице" има пет венчелистчета. Това, което прави растението специално са трите му цвята (оттук и името "трицветка") в различни вариации. Долното венчелистче е често жълто, двете средни са предимно бели, а двете горни - тъмно лилави. Тъмни линии излизат от центъра на цвета по много експресивен начин.

Семена

След като семената узреят, обвивката им се разпуква и семената се показват сякаш са в купички.

 

Употреба

Теменугата е билка, която се използва външно за лечение на себорейни болести като пърхут, сърбеж, крусти и акне. Теменугата се използва при кожни нарушения с вътрешен произход. В традиционната медицина растението се използва за прочистване на кръвта или стимулиране на метаболизма.