Красота

Сухи устни?

Как да поддържаме устните си меки и гладки? Този орган на нашето лице е с много по-тънка кожа от челото, бузите или брадичката и трябва да се грижим за него подобаващо. Тъй като деликатната кожа на устните ни практически няма хидролипиден филм и притежава много тънък роговичен слой, тя е склонна към дехидратация.

Кожата на устните ни не само изглежда делекатна, тя е такава. Устните ни изглеждат розови благодарение на добрата циркулация и факта, че кожата там е много по-тънка отколкото по другите места на лицето. Кожата на устните почти няма потни и мастни жлези. В същото време, тя е подложена на повече стрес отколкото бузите, например.

Сухи, напукани устни се образуват по-бързо отколкото суха кожа в другите части на тялото. Външни фактори, като климатични условия, също се отразяват на устните ни. Драстичните промени в температурите навън и сухият въздух от климатика или отоплителната система вътре - нищо от това не действа добре на нежната кожата на устните ни.

Кожата на устните ни има много малка естествена защита срещу загубата на влага.

Друго нещо, за което не се сещаме: устните ни са важен инструмент, служещ като връзка между вътрешния и външния свят. Устните ни позволяват да говорим, да пеем, да пием и ядем - понякога дори много пикантни храни. Правим много с устните си без дори да се замисляме за това - като например, овлажняваме ги със слюнка. Прекомерното облизване на устните обаче може да ги изсуши. В стресови ситуации някои от нас натискат или прехапват устни. Напрежението и стреса, като цяло, могат да се отразят на устните ни.

Постоянният стрес може дори да се отрази на слюнката ни. Промените свързани със стреса произхождат от ефект по симпатия в отделителната система и могат да доведат до сухота в устата. В отговор на стреса тялото ни може да произвежда по-малко слюнка и да създаде усещане за сухи устни близо до устната мукоза - мукусната мембрана покриваща вътрешността на устата

Грижата за устни с натуралната козметика на Weleda може да предпази деликатната кожа на устните ни от изсушаване - но това е само на повърхността. Със стресовите фактори трябва да се справяме отвътре, за да възстановим баланса на тяло, ум и дух.