Красота

Слънцезащита без компромис

При създаването на формулата на новата ни слънцезащитна серия, умишлено избегнахме употребата на наночастици. Бернхард Ирганг, който отговаря за проучването и развитието на натурална и органична козметика на Weleda, обяснява защо.

Какво представляват слънцезащитните продукти на минерална основа?

Д-р Бернхард Ирганг: Минералните слънцезащитни филтри отразяват слънчевите лъчи като безброй малки огледала и така предпазват кожата от слънчево изгаряне. Те съдържат минерали, като например титаниев диоксид и цинков оксид, които могат да бъдат използвани в различни количества, за да блокират ултравиолетовите лъчи на слънцето. Когато средният размер на тези частици е между 1 и 100 нанометра (1 нанометър = 1 милиардна част от метъра), те се наричат наночастици.

 

» Минералните слънцезащитни филтри отразяват слънчевите лъчи като безброй малки огледала и така предпазват кожата от слънчево изгаряне. «

Намаляване на UV радиацията чрез разпръскване

Минералните (неорганични) филтри, от друга страна, отразяват светлината като малки огледала и по този начин ѝ пречат да проникне в кожата. Особено за бебета и деца избелващият ефект на тези продукти не е недостатък. Напротив, родителите веднага могат да видят дали децата все още имат достатъчно слънцезащита върху тялото си, дори след като са се мокрили.

Намаляване на UV радиацията чрез абсорбация

Химическите филтри пречат на UV радиацията да проникне в кожата, като абсорбират UV лъчите и ги преобразуват, например, в топлина. Това обикновено включва водоразтворими молекули, някои от които проникват надълбоко в кожата и се разтварят в нея.

Наночастиците причиняват ли вредни странични ефекти?

Д-р Бернхард Ирганг: Наночастиците не трябва да се вдишват. Въпреки че слънцезащитните филтри с наночастици са класифицирани като безопасни от Европейската Комисия, много потребители имат резерви относно употребата им. Към момента няма убедителни резултати за ефекта на наночастиците върху човешкия организъм. За да можем да предложим подходяща алтернатива, целенасочено разработихме слънцезащитни продукти със съставки без наночастици.

Защо минералните слънцезащитни филтри правят кожата ни да изглежда бяла?

Д-р Бернхард Ирганг: Както вече споменах, минералните слънцезащитни филтри отразяват слънчевата светлина. Колкото по-големи са частиците, толкова по-добре отразяват видимата светлина и очите ни възприемат това като бял цвят. Ето защо, когато нанасяме слънцезащитен продукт на минерална основа, се получава така наречения "бял филм". Колкото по-висок е слънцезащитният фактор (SPF), толкова по-силно е избелването на кожата. При бебетата и децата, които задължително трябва да са предпазени със слънцезащитен продукт с висок фактор, допълнителното предимство е, че родителите веднага могат да видят дали има достатъчно слънцезащитен продукт на кожата на малките.

За да се намали избелването, слънцезащитната формула трябва да е с наночастици, които отразяват повече лъчи в невидимия спектър на UV светлината.

Водоустойчива ли е слънцезащитата с еделвайс на Weleda? Намалява ли се ефективността ѝ при плуване или потене?

Д-р Бернхард Ирганг: Слънцезащитата на Weleda, с минералните си UV филтри, е така разработена, че продуктът да се прикрепя много добре за кожата, т.е. говорим не просто за водоустойчиви продукти, а за "свръх водоустойчиви". Това е особено добре за децата, които обичат да ираят във водата или да плуват, както и за хората, които практикуват спортове на открито и се потят под слънцето, като скиори или планинари. Но дори и "свръх водоустойчивостта" не гарантира на 100%, че слънцезащитният продукт ще остане върху кожата Ви, когато плувате или се потите. Ето защо не трябва да забравяте да нанасяте слънцезащитния продукт на чести интервали, за да подсигурите пълния му ефект.

Слънцезащитна серия с еделвайс на Weleda: слънцезащита на минерална основа

Ползи:

  • Висока защита (SPF 30/50) веднага след нанасяне
  • Надеждна изключително водоустойчива слънцезащитна грижа
  • Минерални UV филтри без наночастици
  • Без химически UV филтри
  • Антиоксидантно действие с органичен еделвайс от швейцарските планини
  • Хидратира и подхранва с безценни органични растителни масла
  • Прикрепя се много добре на повърхността на кожата
  • Със сертификат NATRUE

Предизвикателства:

  • Избелващ ефект и поява на "бял филм" върху кожата
  • По-трудно за разнасяне на кожата

Д-р Бернхард Ирганг

Отдел за проучване и развитие на Weleda

Д-р Бернхард Ирганг отговаря за проучването и развитието на натурална и органична козметика на Weleda. Той работи в козметичната индустрия от 27 години и има много богат опит в сферата на слънцезащитните продукти.