Семейство

Защо допира и близостта са важни за бебетата

Контактът с кожата подсилва връзката между новороденото и родителите

Да прегърнеш бебето си за пръв път е безценен момент. Този контакт с кожата има незабавен позитивен ефект върху връзката между родителите и новороденото. Прегръдките, допира и близкият физически контакт дават на бебетата чувство за сигурност..

Изграждането на връзка след раждането

Ако всичко върви добре след раждането, новороденото може да се поставя по корем върху гърдите на майката или бащата. Този първи контакт на кожа с кожа подсилва емоционалната връзка между родителя и детето. Този контакт е изключително важен, защото задейства освобождаването на хормони, които насърчават силната връзкка.  Този процес на сближаване през първите дни помага на родителите да разпознаят сигналите на своето бебе.  Така бебето развива силно доверие. Ако детето се нуждае от специална грижа поради трудно раждане или заболяване, което възспира незабавната връзка с родителя, съществуват различни други варианти. 

Контактът кожа-в-кожа създава усещане за сигурност

Най-важното усещане за новородените е близостта с родителите: близостта за бебетата означава сигурност. Бебетата усещат когато техните сигнали се приемат и когато се отвръща с внимание, следователно не са в опасност. Това е най-важният елемент в благосъстоянието на бебето, особено в първите месеци. Усещането за защита чрез физическа близост, било то в ръцете на мама или тати, кара бебето да се чувства защитено и в безопасност. Този близък контакт е силно затоплящ. Най-вече в началото, когато бебетата трудно успяват да регулират телесната си температура. 

Нуждата от допир и близост

Хората се нуждаят от допир за здравославна емоционална връзка. Допирът е първият език, който усвояваме в живота си и играе важна роля. В утробата, детето развива усещане за допир. След това по време на раждане изживява физически контакт и е физически докоснато от ръце за пръв път. В допълнение към към кърменето и прегръдките, бебетата усещат с кожата си по време на къпане. 

Внимателната грижа може да се включи в ежедневната рутина на бебето още от началото. Например, родителите създават ритуал, който да подхраните физическата и емоционална ръзка - масажът е такъв ритуал. Чрез масажа, родителите се научават да се грижат с нежност, да комуникират с бебето и да отвръжат на неговите сигнали. 

Хормонът на връзката окситоцин

Кожата е най-големият орган и има милиони рецептори, които реагират на допир. Ако мозъкът възприема нежният и постепенен контакт кожа-в-кожа, той освобождава хормона окситоцин. Физическият контакт, който върви  ръка за ръка с освобождаването на окситоцин, създава и усещане за свързаност. Познат като "хормонът на прегръдката", окситоцинът има отпускащ ефект, предотвратява тревожността, намалява кръвното налягане, редуцира кортизола и подсилва имунната система. Така се изгражда силна връзка между детето и родителя.

Допирът повлиява развитието на детето

Усещането на различни фоми на физически контакт и нежен допир не само помага на бебетата да разберат тялото си по-добре, но и стимулират развитието на мозъка и когнитивните способности. По време на смяната на пелените или при къпане, бебето усеща допир  и физически контакт. Усещат дали ръцете на върастните са топли или студени, дали осъществяват лек или силен натиск. Комбинацията от грижа за кожата и нежен масаж осигурява на малките деца възможност да разучат вътрешната карта на своите тела.