Красота

Как естествените растителни масла помагат на кожата

Растителните масла, извлечени от ядката на аргана, от зародиша на пшеничното зърно, или от семената от нар, подхранват кожата със своите ценни съставки, подпомагат естествената защитна бариера и имат антиоксидантни свойства.

Не всички масла са еднакви. За разлика от нефтопроизводните силикони и минерални масла като парафинови масла и вазелин, химическият състав на повечето натурални растителни масла е подобен на липидите на човешката кожа. Вместо да бъдат третирани като чужди вещества, растителните масла се абсорбират в хидролипидния слой на кожата, където могат да бъдат метаболизирани от тялото. Висококачествените растителни масла също не съдържат химически съставки и изкуствени аромати.

Силата на природата

Маслата, използвани във висококачествените продукти за грижа за кожата, се получават от естествени източници, като кайсиеви ядки, плодове на арганово дърво, семена от нар, пшенични зърна или вечерна иглика. Растенията съхраняват енергия в своите ядки и семена, от които се нуждаят, за да покълнат и да се развият. По време на фотосинтезата растенията образуват захар в листата си от вода, въглероден диоксид и светлина. От това глицеринът и мастните киселини се получават при многоетапна конверсия и след това се комбинират, за да образуват масла и мазнини, които се съхраняват в семената или ядките. От древни времена хората са извличали масло от тези енергийни депа на растителна основа и са ги използвали за успокояващи масажи и грижа за кожата. Терапевтичните ползи от растителните масла също са документирани в медицината от векове.

Растителните масла подсилват кожната бариера

Благодарение на свойствата си за запазване на влагата, аргановото масло се грижи добре за зрялата кожа, което я прави прекрасно гладка и копринена. Аргановото масло съдържа и витамин Е, естествен антиоксидант, който помага в борбата с отрицателните ефекти от замърсяването на въздуха. Същото важи и за маслото от семена от нар. Благодарение на високото си съдържание на полиненаситена мастна киселина, маслото от семената от нар предпазва от свободните радикали и помага на кожата да се справи по-добре с отрицателните влияния на околната среда, като смог или фини прахови частици. Когато се използват редовно, маслата с антиоксидантни свойства противодействат на процесите на стареене, като преждевременното образуване на бръчки и пигментни петна. Маслото от семена от нар подпомага образуването на нови клетки и регенерацията на кожата, което го прави още едно отлично масло за грижа за зряла, суха и стресирана кожа.

Най-доброто за кожата, без омазняване

Тъй като са свързани с естествените липиди на кожата, растителните масла оптимално се грижат за кожата. За разлика от минералните масла, растителните масла лесно проникват в горните слоеве на кожата и поддържат естествените й функции, допълвайки съдържанието на липиди и противодействайки на загубата на влага. Грубите зони изчезват по-бързо, а кожата се чувства по-мека и стегната. Следователно грижата за кожата с натурални масла за лице поддържа сияен тен. 

 

Как да нанасяте маслата за лице научете в статията "Най-добрият начин за нанасяне на масла за лице".